Wat we doen

Als waardengedreven mensen en bedrijven elkaar de bal toespelen, helpen zij elkaar én wordt de duurzame markt groter. Het hogere doel van United Economy – een flinke versnelling van de transitie – schept een band. Deze band krijgt concreet vorm door:

> Bij elkaar inkopen

United Economy faciliteert onderling zaken doen tussen duurzaam gedreven mensen, bedrijven en organisaties en biedt overheden een kanaal om deze bedrijven te vinden voor hun inkopen. Een groeiend aantal bedrijven kiest ervoor samen de duurzame economie vorm te geven. Samen kunnen we nu de doorbraak te creëren door zo veel mogelijk bij elkaar in te kopen.

United Economy-deelnemers spelen elkaar de bal toe en leren van elkaar. De United Economy-handelsomgeving en de onderlinge contacten ondersteunen dat. Zo helpen we onszelf, elkaar én de planeet.

> Kiesmerk

Natuurlijk wil je erop kunnen vertrouwen dat de bedrijven in de United Economy serieus met duurzaam en sociaal ondernemerschap bezig zijn. Daarom zijn we samen het kiesmerk aan het ontwikkelen. Het kiesmerk stelt je in staat om als zakelijk deelnemer transparant te zijn over waar je staat met duurzaam, lokaal en sociaal ondernemerschap én wat je ambities zijn. Het kiesmerk brengt niet, zoals een keurmerk, hoge consultancykosten en tijdrovend papierwerk met zich mee, maar gaat uit van intrinsieke motivatie en transparantie. Het is een kiesmerk omdat je kiest voor transparantie. En uiteraard kijken anderen mee, kunnen advies geven of greenwashing tegengaan.

Hoe werkt het? In je account op de United Economy-handelsomgeving vul je in het veld ‘kiesmerk’ een verwijzing in naar jouw duurzaamheidsuiting. Er zijn twee mogelijkheden. Indien je bedrijf al een duurzaamheidsjaarverslag of andere uiting heeft, dan kun je daar naar verwijzen. Heeft je bedrijf nog geen duurzaamheidsuiting, dan is er een format voor je beschikbaar om de kiesmerk-uiting te maken. Ondersteuning daarbij is mogelijk. Het kiesmerk is in ontwikkeling: een panel van United Economy-deelnemers zal de komende maanden samenwerken met het United Economy-team om het kiesmerk uit te werken en in de praktijk te testen.

Het kiesmerk richt zich primair op mkb-bedrijven. Beursgenoteerde bedrijven/corporates die mee willen doen met United Economy, kunnen een kennismakingsgesprek inplannen, zodat we samen bekijken wat een passende vorm is.

> Je netwerk vergroten

Behalve de handelsomgeving om elkaar te vinden, zijn er ook online en offline ontmoetingen, bijeenkomsten en events. De United Economy is je toegangspoort tot een waardevol netwerk van gelijkgestemden.

> Lokale communities

Binnen de landelijke beweging United Economy zien we lokale verbindingen en ontmoetingen als essentieel. Misschien is er in jouw regio al een lokaal netwerk (community) van de United Economy actief. Momenteel zijn die er in Alkmaar, Arnhem, Utrecht en Zeist. Ook zijn er enkele in voorbereiding.

> Circulaire rekening

Wil je nog een stap verder gaan in het elkaar gunnen van onderlinge duurzame handel? Gebruik dan je circulaire rekening voor het zakendoen. Ook dat werkt eenvoudig via onze handelsomgeving. Zo weet je dat het door jou uitgegeven geld langdurig binnen de waardengedreven economie blijft, want alleen aangesloten bedrijven hebben een circulaire rekening.

Uiteraard groeit deze samenwerking stap voor stap. Voor sommige bedrijven zullen er pas voldoende passende inkoopmogelijkheden zijn wanneer het netwerk behoorlijk is gegroeid. Praktijkervaring wijst uit dat bij een netwerkomvang van circa 10.000 bedrijven dit steeds makkelijker wordt. Door nu aan te sluiten, help je deze mijlpaal te bereiken. 

> Elkaar helpen verduurzamen

Hoe meer deelnemers aansluiten bij de United Economy, hoe meer kennis en ervaring we aan boord hebben. United Economy-deelnemers delen graag hun expertise en helpen elkaar met verder verduurzamen. 

> Verschillende vormen om aan te sluiten

Zakelijk aansluiten bij de United Economy kan op verschillende manieren, van laagdrempelig tot all-inclusive. Kijk hier wat bij jouw bedrijf/organisatie past.

Ook als particulier kun je meedoen om de United Economy verder uit te bouwen. Je ontvangt dan regelmatig nieuws over hoe je mee kunt doen. Ook kun je een circulaire rekening openen en makkelijk duurzaam gedreven bedrijven leren kennen.