Partnernetwerken

Het onderstaande gaat volgens planning in de eerste helft van 2024 van start. 

Verbinding is de sleutel om de duurzame transitie vaart te geven. Ben jij of is jouw bedrijf/organisatie aangesloten bij één van deze duurzame netwerken, dan kan je binnenkort middels een actiecode slim een circulaire rekening openen. 

Waarom een circulaire rekening?

Door je circulaire rekening te openen, bouw je mee aan economische systeemverandering op weg naar een duurzame en rechtvaardige toekomst.

Circulaire rekeningen zijn een krachtige manier om de transitie te versnellen. Ze zorgen ervoor dat geld langdurig in de nieuwe economie blijft rondgaan.

Je opent je rekening namelijk in de betaalomgeving van de United Economy, waar alleen waardengedreven (mkb-) bedrijven en particulieren aan meedoen. Zo weet je dat jouw koopkracht in de keten steeds opnieuw bij duurzame bedrijven wordt uitgegeven én bij jou terug kan komen als verdienste.

De circulaire rekening breng je dus in verbinding met vele anderen die zich inzetten voor een mooiere wereld!

Wil je als bedrijf of organisatie meer dan alleen een circulaire rekening? Kijk dan hier.

United Economy en circulair geld

United Economy
United Economy is een not-for-profit-netwerkorganisatie, democratisch van opzet en bestaande uit (deels lokale) coöperaties en stichtingen, waaronder Social Trade Organisation (STRO).

Circulaire rekening
De circulaire rekening is te vergelijken met een gewone betaalrekening. Maar met als voordeel dat je er structureel de nieuwe economie mee stimuleert. 

Voordelen circulair geld
Met circulair geld zorg je ervoor dat jouw koopkracht steeds opnieuw binnen de duurzame economie blijft rondgaan. Bovendien werkt het circulaire geld zonder rente, speculatie en groeidwang, wat in het globale financiële systeem steeds meer instabiliteit, ongelijkheid en ecologische schade veroorzaakt. Een geldsysteem dat in balans is en geen groeidwang creëert, is essentieel voor de weg naar een duurzame toekomst.

Eenvoudig je impact vergroten
De circulaire rekening vergroot jouw duurzame impact op de meest simpele manier: via je inkopen. 

United Economy-handelsomgeving
Met je circulaire rekening heb je toegang tot de United Economy-handelsomgeving. Daar kun je elkaar vinden, contact leggen en met elkaar zaken doen, zoals duurzame producten en diensten inkopen.

Lokale benamingen
Als je circulaire geld lokaal gebruikt, krijgt het de naam van de lokale samenwerking, zoals Zeister Knoop of Utrechtse Euro. Via de handelsomgeving werken we allemaal landelijk samen.

Kiesmerk
Alle deelnemende bedrijven en organisaties maken serieus werk van duurzaam en sociaal ondernemerschap. En zijn daar transparant over. Daartoe ontwikkelen we het kiesmerk. Dat is geen keurmerk, maar bedrijven en organisaties laten ermee zien dat zij kiezen voor:

  • Transparant zijn over waar het bedrijf staat met duurzaam en sociaal ondernemerschap en te zetten stappen.
  • Waar mogelijk zaken doen met anderen die zich ook inzetten voor verduurzaming.
  • Samen werken aan de transitie, ook door ervaringen te delen en anderen te helpen en feedback te geven m.b.t. verduurzaming.

Bedrijven/organisaties die al een vorm hebben om transparant te zijn over hun duurzame bedrijfsvoering, zoals een duurzaam jaarverslag, kunnen volstaan met een verwijzing.

Laagdrempelig
De circulaire rekening wordt financieel heel laagdrempelig aangeboden. Dat kan doordat stichting STRO, gesteund door haar donateurs, de facilitering van de rekeningen mogelijk maakt.

Gezamenlijke kracht
Gezamenlijk willen we een steeds grotere kracht voor systeemverandering realiseren. De volgende mijlpaal is doorgroeien van de huidige 600 naar 10.000 duurzame bedrijven/organisaties en tevens 50.000 particulieren.

Hoe werkt het?

Actiecode
Om een circulaire rekening te openen via het netwerk waar jij of je bedrijf/organisatie aangesloten is, heb je een actiecode nodig. Die ontvang je van het netwerk waar je bij aangesloten bent. 

Een uitzondering is wanneer je partner bent van MVO Nederland. Dan verstrekken we je vanuit United Economy de actiecode. Vul daartoe de invulvelden onderaan deze pagina in. Let op: gebruik de naam waarmee je als bedrijf/organisatie ingeschreven staat bij MVO Nederland. 

Aanmelden
Na ontvangst van de actiecode vul je, via de aanmeldknop, het inschrijfformulier in. Ook de actiecode wordt daar gevraagd. 

Inschrijfgeld krijg je terug
Het inschrijfgeld is € 15,- voor particulieren en € 50,- voor bedrijven (met minder dan 10 werknemers). De actiecode zorgt ervoor dat dat bedrag na betaling als tegoed op je circulaire rekening wordt bijgeschreven. Zo kost de rekening je niets en heb je direct circulair geld voor een eerste aankoop.

Kosteloos
Deelnemers via een partnernetwerk kunnen de circulaire rekening vijf jaar kosteloos gebruiken. Wanneer de mijlpaal van 10.000 zakelijke deelnemers is bereikt, gaan alle deelnemers steeds meer omzet en andere voordelen uit het netwerk halen. Daarom zal na vijf jaar bekeken worden of een kleine vergoeding ingevoerd wordt om de kosten te dekken.

Toegang tot je rekening
Nadat je je rekening hebt geopend, kun je rondkijken in de online United Economy-handelsomgeving, bedrijven en hun producten/diensten vinden en contact leggen met elkaar.

Je rekening nog niet gebruiken?
De circulaire rekening kan door sommigen al direct actief gebruikt worden. Anderen wachten liever tot er meer bestedingsmogelijkheden zijn. Maar ook dan is het een heel goed idee om de rekening nu alvast te openen, want zo groeit het netwerk en werken we samen aan de doorbraak. Je gebruikt in dat geval je circulaire rekening pas wanneer we bovengenoemde mijlpaal bereiken. In de tussentijd koop je al wel (met gewone euro’s) waar mogelijk bij de aangesloten duurzame deelnemers, die je vindt in de handelsomgeving. Zo versterk je deze bedrijven én de duurzame economie.

Opheffen
Mocht je de circulaire rekening weer willen opheffen, dan is dat op ieder moment mogelijk. 

Specifiek voor bedrijven en organisaties:

Bedrijfsprofiel aanmaken
Je kunt een profiel van je bedrijf aanmaken en aanbod op de marktplaats zetten. Je geeft in het profiel aan of je bedrijf al openstaat voor betalingen via de circulaire rekening. Ook vul je een kiesmerk-verklaring in waarmee je laat zien welke duurzame stappen je bedrijf zet.

Zichtbaarheid
Je bedrijf/organisatie wordt automatisch zichtbaar op de United Economy-website.

Boekhouding
De circulaire rekening is in te passen in de boekhouding via een MT940-bestand, waarmee transacties van de circulaire rekening worden ingelezen in de boekhouding. MT940 sluit aan op veel boekhoudpakketten. Hier vind je meer uitleg.

Wil je meer?
Als je met je bedrijf/organisatie meer verbondenheid wilt met United Economy dan alleen een circulaire rekening, kijk dan hier

Kortom: 

Met circulair geld is betalen niet alleen geld uitgeven; het is een ‘investering’ in de nieuwe economie.

Actiecode voor MVO Nederland deelnemers aanvragen: