Circulaire rekening

Circulair geld als gamechanger

Als je euro’s uitgeeft, heb je geen controle waar deze uiteindelijk belanden. Het kan zomaar zijn dat de euro die jij duurzaam uitgaf na enkele transacties terechtkomt bij een grote milieuvervuiler. 

Circulaire rekeningen lossen dat probleem op: geld dat met een duurzame intentie is uitgegeven blijft duurzaam. Want het circuleert tussen duurzame ondernemers. 

Het logische gevolg is dat duurzame ondernemers op deze manier worden aangemoedigd om in te kopen bij andere duurzame ondernemers. Want alleen daar kun je het circulaire geld uitgeven. Kort gezegd: jij vindt anderen en zij vinden jou!

Geld waar we zelf over gaan

De deelnemers aan de United Economy gaan gezamenlijk over de spelregels van geld en geldcreatie. Dat is geregeld via onder andere de statuten van de Coöperatie United Economy. Circulair geld maakt ons samen minder afhankelijk van de doorgeschoten macht van banken. Speculeren met circulair geld is binnen de United Economy niet mogelijk. Bovendien verstrekken we coöperatieve kredieten in circulair geld, waarop geen rente van toepassing is. Een democratisch opgezet geldsysteem zonder rente, speculatie en de bijbehorende groeidwang, is onmisbaar voor een duurzame toekomst.

Enkele cijfers

De afgelopen jaren was de gezamenlijke omzet in circulaire euro’s in de United Economy tussen 500.000,- en 1 miljoen per jaar. Nu we het startsein hebben gegeven om toe te groeien naar 10.000 bedrijven – dat is 0,5% van het aantal bedrijven in Nederland – en 50.000 consumenten (verbonden via lokale netwerken), kunnen we samen de positieve impact enorm vergroten.

Handelsomgeving

In de handelsomgeving van de United Economy zijn alle deelnemers vindbaar voor elkaar. Handige zoekfilters en de marktplaats helpen je daarbij. Je circulaire rekening is geïntegreerd in de handelsomgeving.

Ook voor jou?

Heeft het zin om je circulaire rekening al te openen, ook als je deze nog niet (veel) zult gebruiken? Zeker! Op die manier werk je mee aan het toegroeien naar bovengenoemde mijlpaal. Een mijlpaal die niet zomaar is gekozen: vanaf dat moment zullen de deelnemers op een natuurlijke en eenvoudige manier leveranciers en klanten kunnen vinden voor al het circulaire zakendoen. 

Kortom: met je circulaire rekening heb jij invloed op de geldcirculatie in de hele keten. De eenvoudigste manier om je impact te vergroten!

“Met circulair geld is het overmaken van geld veel meer dan alleen betalen: het is een investering in de duurzame, eerlijke economie.”

Roland van Bussel, Operations Director Moonen Packaging

Roland van Bussel

Moonen Packaging

Je circulaire rekening in de praktijk

Als United Economy-deelnemer heb je een account dat ook toegang geeft tot je circulaire rekening.   

Eenvoudig in gebruik

Je circulaire rekening werkt net als een gewone bankrekening. Ook is er een handige betaalapp.

Betalen met circulaire euro’s kan bij alle bedrijven die ook hun circulaire rekening gebruiken. In je account zie je welke bedrijven dat zijn. 

Hoe kom je aan circulaire euro’s?

Dat kan op twee manieren:

1. Een andere deelnemer koopt in bij jouw bedrijf of organisatie en betaalt in circulaire euro’s;

2. Circulaire euro’s kun je aankopen als je ingelogd bent op je account via de app of online;

Circulaire euro’s lopen gewoon mee in je boekhouding en belastingaangifte. Hier vind je de downloads met handige uitleg.