Coöperatie Circulair Geld Nederland

Circulair Geld Nederland

 

United Economy is aangesloten bij Circulair Geld Nederland. 

Circulair Geld Nederland (ook wel Circuit Nederland) is net als United Economy een coöperatie. Een samenwerking van circulair geld-initiatieven gefaciliteerd door de Social Trade Organisation (STRO). Naast het landelijke United Economy doen diverse lokale initiatieven voor circulair geld mee:  Utrechtse Euro, Knooppunt Zeist, VIX in Alkmaar, Arnhems Hert en Eurijn in Wageningen. Met alle bij deze netwerken aangesloten bedrijven en mensen is de munt onderling volledig uitwisselbaar. We gebruiken hetzelfde betaalplatform en je kunt zonder enige moeite met elkaar zaken doen of bij elkaar inkopen.

Circulair Geld Nederland faciliteert het digitale betaalsysteem tussen ondernemers, consumenten en overheden. Geld is in dit netwerk geen doel op zich, maar een middel om de capaciteiten van de ondernemers zo volledig mogelijk te laten bloeien. Binnen het netwerk spreken we af dat een ruileenheid gelijk staat aan een euro, waardoor de waarde voor ondernemers helder en bruikbaar is. Om de waarde te stutten is er een dekkingsfonds in euro’s. IT-innovaties in de Cyclos betaalsoftware maken het mogelijk bestaand geld vaker lokaal te laten uitgeven en zo te laten circuleren in de duurzame (regio)-economie, zodat er voor het geheel van de deelnemende bedrijven meer duurzame omzet behaald kan worden. 

Als je deelnemer wordt van United Economy, dan openen wij voor je bedrijf de circulair geld-rekening op het betaalplatform van Circulair Geld Nederland. 

 

Waarom circulair geld werkt voor het MKB

Geld vloeit vaak te snel weg uit de lokale en/of de duurzame economie. Dit kan slimmer. Bij het circulaire geld lekt de koopkracht niet weg: het gaat juist vaker rond. De koopkracht blijft namelijk een tijd lang binnen het netwerk van deelnemers circuleren. Hierdoor ontstaat extra omzet voor de ondernemers die hun extra inkomsten ook weer besteden bij ‘collega’s’. Dat is goed voor het ondernemersklimaat, de werkgelegenheid, voor de sociale verbindingen en voor duurzaamheid.

Elke maand 1500 euro meer omzet. Dat levert het circulaire geld gemiddeld nu al op voor 3000 ondernemers binnen het Sardex-netwerk op het Italiaanse Sardinië. Zo’n netwerk kunnen we ook hier bouwen voor Nederlandse ondernemers!

Sharing is all we have