Zou je je kunnen voorstellen dat frisse lucht verhandeld werd? Hoe zou een economie aanvoelen waarin het normaal is dat mensen dagelijks een bedragje betalen voor het mogen inademen van zuurstofhoudende lucht? Wat zouden de gevolgen ervan zijn?
Waarschijnlijk vind je het een afschrikwekkend idee. Ik in ieder geval wel. Heel oneerlijk en onethisch, want het zou betekenen dat mensen die arm zijn zich misschien dit levensbelangrijke ‘ingrediënt’ niet kunnen veroorloven.
Bestaansgrond
Waar we meestal niet bij stil staan, is dat ook grond een absolute basisvoorwaarde voor het leven is. Bestaansgrond, letterlijk. Want voor ons eten zijn we volkomen afhankelijk van grond. Grond is wat dat betreft net als zuurstof. En toch vinden we het normaal dat er in grond gehandeld wordt. Steeds meer zelfs, tegen steeds hogere prijzen. Dat is in de loop der eeuwen zo gegroeid en we zijn er helemaal aan gewend geraakt. Gevolg is dat we als samenleving een blinde vlek hebben voor het zorgwekkende gegeven dat grond ten prooi is gevallen aan het domein van de speculatieve handel. En zo komt het tevens dat we de wereldwijde gevolgen daarvan niet goed door hebben.
Met de toenemende ongelijkheid in welvaartsverdeling, armoede, honger en steeds grotere druk op de wereldvoedselvoorziening en de aarde, is het heel belangrijk dat we dit wél gaan zien. We hebben meer bewustzijn nodig hierover. Bewustzijn groeit meestal stapsgewijs.
Henry Mentink van het Veerhuis steekt veel energie in het laten groeien van dit bewustzijn. Niet alleen met woorden, ook met daden.
De hele aarde op de werelderfgoedlijst
Henry’s eerste daad in dit kader is een crowdfun(d) programma voor het uit de markt halen van de grond onder het Veerhuis. Een prachtige plek aan de Waal in Varik. De grond zal worden geschonken aan de stichting Grond van Bestaan, om nooit meer verkocht te worden.
En weet je wat het financiële effect is als wereldwijd niet meer gehandeld wordt in grond? Het bespaart elke wereldburger gemiddeld € 17.000,- per jaar en dan ook nog eens levenslang. Lees meer en doe als je wilt mee via: https://www.veerhuis.nl/aarde/. Bekijk daar ook het boeiende filmpje over ‘de hele aarde op de werelderfgoedlijst’.
Door Heidi Leenaarts – initiatiefnemer United Economy