Initiatiefdag van, voor en door voorlevers die actief werken aan bioregionale regeneratie.
Met onder andere een workshop van United Economy initiatiefnemer Heidi Leenaarts.

Beste voorlever en/of transitieversneller,
Wij, als voorlevers, werken dagelijks aan zelfvoorzienende gemeenschappen, voedselbossen en circulaire en regeneratieve initiatieven in onze eigen buurten, regio’s en gebieden. De afgelopen twee jaar is de community van de beweging Welzijn, Welvaart en Welbevinden actief verbonden met elkaar, hebben we het proces van Actieve Hoop doorgemaakt en zijn er krachtige verbindingen ontstaan.
De volgende stap is om onze inspanningen te verbinden aan een nog grotere krachtbron – het landschap en de rivier die ons al eeuwenlang dragen. Wij wonen in een delta, gevormd door de Maas, Rijn, Schelde en Eems: de bioregio Noordzee. Deze rivieren zijn niet alleen levensaders voor natuur en landbouw, maar ook voor onze gemeenschappen. Water, bodem en biodiversiteit bepalen hoe veerkrachtig een regio is – en wij kunnen leren hoe we hier samen mee kunnen werken in plaats van ertegenin.
Op het Voorleversevent ‘In de Stroom’ maken we die verbinding tastbaar. We verkennen hoe onze lokale acties onderdeel kunnen worden van een groter, regeneratief systeem waarin mens en natuur samenwerken. Hoe we zelfvoorzienende gemeenschappen kunnen verankeren in het stroomgebied, zodat onze impact niet alleen lokaal blijft, maar ook een brug slaat naar het landschap als geheel.
Dit event brengt pioniers en doeners samen die werken aan regionale transitie. Ontdek hoe jij en jouw gemeenschap kunnen bijdragen aan regeneratieve verandering, niet alleen in je directe leefomgeving, maar ook in de bredere samenhang van het stroomgebied.
Wat kun je verwachten?
- Inspirerende sprekers, waaronder Annelieke Verkerk, Damaris Matthijsen en Dennis Kerkhoven.
- Inzichten over regionale coöperaties en eigendomsmodellen
- Workshops waarin jij kunt leren van experts en mede-pioniers
- Netwerkmogelijkheden met andere voorlopers op het gebied van duurzaamheid en samenwerking
- Een unieke locatie midden in de natuur van de Eemvallei, het stroomgebied van de Eem.
- Op deze plaats is de transitie zichtbaar en voelbaar.
Voor wie is dit event?
Dit event is voor iedereen die zich inzet voor een regeneratieve samenleving, zoals:
🌍 Initiatiefrijke pioniers & (impact) ondernemers
💡Voorlevers & betrokken burgers
🏛 Beleidsmakers & lokale overheden
🌱 Boeren, onderzoekers & vernieuwers
🤝 Coöperaties & gemeenschapsbouwers
Of je nu al jaren actief bent of net begint – je bent welkom om mee te bouwen aan een toekomst waarin mens, natuur en economie in balans zijn.
Mis deze kans niet om deel uit te maken van de voorhoede van regionale regeneratie. Schrijf je vandaag nog in en maak impact in jouw regio!
Wie zijn wij?
Van een beweging naar een proeftuin voor verandering
In het voorjaar van 2023 ontstond de WWW-beweging (Welzijn, Welvaart en Welbevinden), toen Kees Klomp een
whatsappgroep van een paar honderd pioniers, voorlevers, inspirators en dwarsdenkers in het leven riep. Het was een roep tot actie om als pioniers en voorlevers de krachten te bundelen en samen het verschil te maken. Vanaf dat moment begon een co-creatief proces, waarin events werden georganiseerd, in de whatsappgroep kennis werd gedeeld en tenslotte een kernzwerm ontstond die de behoefte van de ‘leden’ polste en in kaart bracht. Niet alleen de behoefte, maar ook wat er al is, heeft onder meer geleid tot de Proeftuin voor Transitieversnelling.
Gedreven door de wetenschap dat als we de losse initiatieven verbinden, we nóg meer verschil kunnen maken. Pioniers uit verschillende regio’s kwamen samen, niet om enkel te praten over verandering, maar om concreet samen te werken aan regeneratieve initiatieven en verbinding.
De Proeftuin voor Transitieversnelling is een plek waar nieuwe vormen van samenwerking, eigenaarschap en gebiedsgericht werken worden getest en ontwikkeld. Hier staan het stroomgebied, de bodem en de gemeenschappen centraal als leidraad voor een duurzame toekomst. Deze proeftuin verbindt ecologisch herstel met sociale en economische vernieuwing, waarbij niet alleen het landschap wordt hersteld, maar ook gemeenschappen sterker worden en nieuwe economische modellen kunnen ontstaan. Zo leggen we de basis voor bioregionale regeneratie: een manier van werken die voorbij landsgrenzen gaat en verankerd is in de realiteit van het gebied zelf. De toekomst van transitie ligt in de regio’s. En die begint hier. En iedereen is hiervoor nodig en kan hieraan bijdragen.
Kijk voor de volledige informatie en tickets op de website van Proeftuin voor transitieversnelling