Twee mooie voorbeelden laten zien hoe - door creatief de mogelijkheden te zoeken - het nu al mogelijk is lokale energievoorziening te combineren met circulair geld.                                      

 Samenwerking tussen ondernemer Henk Smit met Greenchoice

Het eerste voorbeeld komt uit ons eigen netwerk. Een samenwerking tussen ondernemer Henk Smit en groene energieleverancier Greenchoice. Henk Smit is niet alleen de ondernemer van het prachtige bedrijf Driekant, dat zo veel initiatief toont als het gaat om mensen die buiten de boot dreigen te raken extra ontwikkelingskansen te geven. Hij is ook de initiator van diverse andere mooie projecten, waaronder www.zeester.net.

In relatie tot dat project hebben Henk en zijn partner Marjan een huis aangeschaft in Groesbeek. Hun wens was om het dak ervan vol te leggen met zonnepanelen. En tevens om deze te betalen met Uniteds. Na overleg met Greenchoice (www.greenchoice.nl) en het verkennen van diverse opties hoe dit te realiseren, is het uiteindelijk voor elkaar gekomen. De zonnepanelen zijn medio 2018 volledig met Uniteds betaald en liggen inmiddels al lang op het dak. Ze voorzien het huis dagelijks van duurzame energie.

Daar komt bij dat Henk begin 2018 ook al was overgestapt op een elektrische auto van Kyotolease, waarvan de lease ook met Uniteds betaald wordt. Dus voor Henk is ‘de cirkel rond’. Een veelgehoorde uitspraak van Henk is dan ook: “Het voelt toch zo fijn dat ik hier op mijn ‘eigen’ energie naar toe ben gereden. Ik heb al meer dan een jaar geen tankstation meer bezocht!”

Utrechtse bierbrouwer verhuurt dak voor zonnepanelen en ontvangt lokaal geld

Thoupp Group en vandeStreek-Bier (beiden lid van het Utrechtse-Euro netwerk) ontwikkelen samen een zonnestroomproject waarbij zo veel mogelijk wordt afgerekend in lokaal geld.

Thoupp Group huurt bedrijfsdaken om daar in eigen beheer zonnestroomprojecten op te realiseren.

Door het dak aan Thoupp Group te verhuren verduurzaamt vandeStreek Bier de brouwerij met 286 zonnepanelen, zonder daar zelf tijd en geld in te investeren. Bovendien verdienen zij nu geld met het dak. “Dat noemen wij duurzaam zonder zorgen!”, aldus Thomas Welcker van Thoupp Group.

De toegevoegde waarde van Thoupp Group: ontzorgen. Thoupp Group voert het totale project uit in eigen beheer. Klanten hoeven zich nergens druk om te maken, dus ook niet over de financiering. Zo kan vandeStreek Bier doen waar zij goed in zijn: overheerlijk bier brouwen.

vandeStreek Bier ontvangt de huur (deels) in circulair geld, Utrechtse Euro’s. Dit geld circuleert langer in de lokale economie en zijn net als Uniteds waarde gedreven. Voor installatie, optimalisatie, service en onderhoud wordt samengewerkt met lokale partijen en door het terugkerende karakter van deze werkzaamheden blijft het geld decennialang lokaal circuleren. Thoupp Group noemt het combineren van lokaal geld met lokale energie duurzaamheid+.

Toekomst

Beide initiatieven zijn uniek in Nederland. En vast volgen er meer. We zijn nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen.