Haar ogen beginnen meteen te stralen als ze begint te vertellen over haar missie.  Ik ontmoet Annelies Holthaus, oprichtster van FoodVia, tijdens de periode dat het pand omgetoverd wordt tot het prachtige restaurant dat het nu is. De eerste contouren zijn zichtbaar, de buitenbanken staan in de verf en er is koffie.

Annelies wil met FoodVia een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem. Geen verspilling, alleen gebruiken wat er nodig is. Lokaal, eerlijk en gezond eten wat bovendien betaalbaar is voor iedereen. “Zo kunnen we mensen op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier laten ervaren dat het anders kan” aldus Annelies. En dat het anders kan laat FoodVia al zien met het gekozen interieur. Ook hier geldt, geen verspilling. Waar mogelijk zijn materialen hergebruikt of 2e hand aangeschaft.

Joey Holthaus (illustration Artist en Founder van Haus of Joey) had in dit project de rol van interieurstylist. Joey komt uit een gezin waar geld niet voor het oprapen lag dus creatief zijn met wat er is zat er al vroeg in. “ Ik ken Annelies al lang en begrijp goed wat ze voor ogen heeft en wil overbrengen. Vroeger bij Annelies thuis was ik altijd welkom en kon ik altijd aanschuiven. Een lange tafel met allemaal broertjes en zusjes en diens vriendjes.. dat gevoel. Altijd welkom, gezelligheid en goed eten.” aldus Joey.

Het resultaat laat de perfecte match zien. Samen is het gelukt om het huiselijke gevoel over te brengen en dat met de middelen die ze vonden in de kelder van het pand. Inmiddels staan er 2 mega aanschuiftafels waaraan je kan SEAT-en (Samen Eten aan Tafel), is er een winkeltje en zijn er heerlijke werkplekken. 

Dat het ook anders kan laat Annelies ook zien door de manier waarop ze haar leveranciers gekozen heeft. Bijna alle leveranciers zijn leden van United Economy, net als FoodVia zelf. Zo komt de koffie van Peeze, het brood van Tom van Otterloo, het toiletpapier van 100%eco, de bedrijfskleding (stoere tuinbroeken) van MUD Jeans, de verzekeringen zijn afgesloten bij BSW Adviesgroep en zelfs het menu is geprint op PaperWise papier. “Het was inkopen doen met de ledenlijst van United Economy bij de hand” vertelt Annelies. Lid zijn van United Economy is een logische keuze voor Annelies. “Ik doe er alles aan om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Met United Economy kan ik richting geven aan ons geld en weet ik dat het een langdurige bijdrage levert aan een betere wereld”

Ook bewust via Food een bijdrage leveren aan die betere wereld? Je bent 7 dagen per week van 07:30 tot 21:00 uur harte welkom bij FoodVia op Markt 33 in Arnhem
Betalen kan uiteraard ook in Uniteds!