Sinds kort betaalt MVO Nederland / De Groene Zaak met Uniteds. We doen mee met United Economy, een alternatief geldsysteem waarin duurzame ondernemers zakendoen met elkaar. Diensten en producten die we onderling uitwisselen betalen we met de United, in plaats van met euro’s. Inmiddels zijn meer dan 40 leden actief, zoals onze partners Interface, Eosta, Triodos Bank, Kyotolease en Koffiebranderij Peeze.

“Voor ons is geld een middel, geen doel op zich,” zegt Pieter van den Herik, operationeel directeur van MVO Nederland / De Groene Zaak. “Leden van United Economy streven naar een duurzame en sociale economie, geld verdienen staat niet op de eerste plaats. Het idee achter de United en de afspraken die we maken zorgen voor versterking van ondernemers die het beste met de wereld voor hebben en een grotere maatschappelijke waarde. Zo veranderen we samen de spelregels van het huidige systeem. Dat past goed bij de nieuwe economie die we voor ogen hebben.”

Circulair geld

Voordelen van de United zijn onder andere dat de waarde blijft circuleren binnen United Economy. Zo betaalt bijvoorbeeld onze partner Triodos Bank zijn lidmaatschap met Uniteds, waar wij vervolgens koffie van bestellen bij Peeze. Peeze koopt IT-diensten van Diabolo, die zijn Uniteds daarna besteedt bij Kyotolease, die ze op zijn beurt weer kan gebruiken voor het aflossen van zijn lening bij Triodos. Zo versterken duurzame ondernemers elkaar, en bouwen we samen actief aan een eerlijke, sociale en groene economie. Met minimale betaaltermijnen en maximale waardecreatie binnen het netwerk.

Echte waarde, snelle circulatie

Eén United is één euro waard. Maar in tegenstelling tot de euro is de United gedekt door echte waarde in de vorm van goederen en diensten, en daardoor minder afhankelijk van de (speculatieve) financiële markten. Uniteds ontstaan doordat bedrijven elkaar onderling bestedingsruimte toewijzen. Bovendien geldt er geen rente en beloven de leden elkaars facturen meteen te betalen, in principe direct na ontvangst. Dat draagt bij aan een snelle geldcirculatie. Om te voorkomen dat een deelnemer met onbesteedbare Uniteds blijft zitten, heeft United Economy euro’s achter de hand in een garantiefonds.

“Het gebruik is heel makkelijk,” aldus Pieter van den Herik. “Het werkt net als een gewone bankrekening. Facturen maken we gewoon op in euro’s. Klant en leverancier spreken af dat we die geheel of gedeeltelijk in Uniteds voldoen. En we betalen er ook gewoon belasting over, net als euro’s komen ze netjes in de boekhouding te staan.”

Zwolse Pepermunt

De techniek achter de United is Cyclos, een platform van de Social Trade Organization dat alle onderlinge betalingen bijhoudt. Omdat het platform is aangesloten bij Circuit Nederland zijn transacties mogelijk met andere netwerken met hun eigen betaalmiddel, zoals de Alkmaarse Digitale munt, Bredase Parel, Utrechtse Euro, Eurijn (Wageningen), Zwolse Pepermunt, Groningse Gulden.

De eerste transactie in Uniteds vond plaats in het voorjaar van 2016. Dat jaar realiseerde de coöperatie een gezamenlijke omzet van 67.000,- Uniteds. In 2017 was dat 280.000,-. United Economy wil uiteindelijk groeien tot een netwerk van tienduizenden gelijkgestemde, waardengedreven leden, met een gezamenlijke duurzame jaaromzet van 1 tot 2 miljard.