Als Triodos Foundation zijn we oude bekenden van United Economy, maar hoe participeren wij als Stichting in een netwerk van entrepreneurs en bedrijven?Samen met United Economy en STRO zagen we de kans om een lokaal project – op de grens van ondernemend project en goed doel – te steunen, iets wat normaal buiten onze doelstellingen ligt. Maar dit diende een hoger doel: hoe mooi zou het zijn als we zo kunnen laten zien dat geefgeld ook een rol heeft in een circulair netwerk? Een stimulerende rol, voor projecten die afhankelijk zijn van geefgeld.  Omdat niet alle vernieuwing in een businessplan te vatten is.

Ons oog viel op de Duurzame Week in Utrecht. Door hen aan te bieden een schenking te doen in Uniteds werden zij ook uitgenodigd om deel te worden van het netwerk. De leveranciers van duurzame producten voor het festival werden op hun beurt uitgenodigd, zodat de circulaire schenking kon gaan stromen. Zo bleef de gezamenlijk gerealiseerde omzet binnen de Utrechtse, duurzame familie.

De gift was een stimulans en bracht veel moois tot stand. Nu gaan deze eenheden rond om nog meer impact te hebben. Maar wat als ze stil komen te liggen en de huidige eigenaar geen kans ziet om deze nuttig te besteden?

Gelukkig zijn daar de makelaars van United Economy en ook STRO, die vraag en aanbod weten te koppelen en het netwerk uitbreiden. Daarnaast kunnen de Uniteds besteed worden bij een partij waar iedereen wat aan heeft: de energieleverancier, of de koffieproducent.

Wij zien nòg een mogelijkheid: geld kan ook weer geschonken worden. Dit geld dient dan voorlopig als een zaadje dat, wanneer de lente zich aandient, weer nieuwe dingen kan voortbrengen. Geefgeld kan innovatieve ideeën waarmaken en vernieuwing brengen vanuit onze samenleving. Als experts in geefgeld kunnen wij daarmee ook een doel dienen waar iedereen wat aan heeft.

Een circulaire economie waar alleen ruimte is voor winstgevende ondernemingen zou niet compleet zijn. Het is belangrijk om gevoelig te blijven voor (sociale) vraagstukken, waarvoor de oplossingen nog geen vaste vorm hebben gekregen.

Om met het oor aan de grond te luisteren. Waar tegelijkertijd het gezaaide schenkgeld wacht op een kans om zich te ontplooien en groeien.

Paula Zijp, stichting Triodos Foundation