bakkerij_2469Het toekomstperspectief van een deelnemer aan Groen Geld en United Economy

GroenGeld en United Economy kunnen elkaar versterken en dat biedt een dubbel interessant toekomstperspectief voor alle deelnemende bedrijven. Een voorbeeld daarvan in deze blog.

Henk Smit, al zo’n 40 jaar actief als biologische bakker, richtte in 1996 in Zutphen met durf, tijd en aandacht Driekant BV op, een bloeiend bedrijf met bakkerij, lunchcafé, ontmoetingsruimtes en workshops.

Zijn persoonlijke drijfveer is het realiseren van een samenleving waarbij iedereen naar eigen vermogen deel kan nemen aan het economische proces. Daarom is er ook een ambachtscentrum met leerwerkplekken, waar velen een vakopleiding kunnen volgen en zich gelijkwaardig en authentiek kunnen ontwikkelen. Momenteel wordt hard gewerkt aan de Driekant Academie voor nascholing van leerlingen van het speciaal onderwijs, zodat medewerkers ook breder inzetbaar zijn bij andere bedrijven. De NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) heeft zich voor een paar jaar verbonden. Er zijn al overeenkomsten gesloten met de gemeenten Deventer, Zutphen en hopelijk sluiten meerdere gemeenten zich aan.

 

Sociaal ondernemen

Bij Driekant gaat de commerciële doelstelling dus hand in hand met de sociale doelstelling. “Wij proberen zoveel mogelijk mensen mee te laten werken in de productie en verkoop. Naast onze vakkrachten bieden we leerwerkplekken aan mensen die niet vanzelfsprekend een baan vinden”. Het streven is om mensen voor zover mogelijk, te laten doorstromen naar het reguliere bedrijfsleven.

Vanuit de Stichting Driekant Inspireert worden caféavonden met actuele maatschappelijke onderwerpen georganiseerd om ook andere ondernemers te inspireren op deze manier te gaan werken. Lees meer op: www.driekant.nl

 

Alternatieve of sociale economie

Volgens Henk moet verandering van onderaf komen, waarbij de politiek een faciliterende rol speelt.

Hij ziet ondernemen als een manier om aan maatschappelijke verandering te werken en is een overtuigd voorstander van de alternatieve (noem het liever sociale) economie.

“Geloven in een nieuwe economie is investeren in producten, in mensen, in verbinding met elkaar”.

 

Samenwerken

Daarom sloot Henk zich aan bij Groen Geld en bij United Economy, want die werken complementair aan elkaar. Zo wil hij de biologische Peeze koffie bijvoorbeeld met Uniteds gaan betalen.

De bankkosten bij Triodosbank worden inmiddels al in Uniteds verrekend.

Henk hoopt dat nog veel meer bedrijven aansluiten, zodat hij meerdere producten kan betrekken van andere deelnemers en de Uniteds binnen het circuit kunnen rouleren.

Kleinere initiatieven, die ontstaan uit een zelfde soort ideaal, ziet hij het liefst met elkaar samenwerken en kennis delen. Dat scheelt hem tijd, die hij graag steekt in het instrueren van zijn medewerkers.

Voor zijn collega-ondernemers heeft Henk een boodschap:

“Doe gewoon mee en laten we met elkaar meer omvang en dus ook meer voordeel behalen”.

 

 

In samenwerking met OKA (Arnhemse businessclub, CNA (Cultuur Netwerk Arnhem), Triodos Bank en STRO organiseerde United Economy het symposium “Geld dat werkt” voor ondernemers, cultuurinstellingen en overige organisaties die benieuwd zijn hoe zaken doen in Uniteds in de praktijk werkt en welke voordelen het biedt. Deze bijeenkomst op 28 november op landgoed Groot Warnsborn te Arnhem, trok rond 50 deelnemers, onder wie ook Henk Smit van Driekant BV.

Daarover meer in het volgende blog.

bakkerij_2469