Vijftig duurzame organisaties betalen elkaar nu al enkele jaren met de circulaire, duurzame munt United. Omslachtig? Niet volgens de deelnemers. ‘Met een minimale inspanning is een hele mooie output te verwezenlijken.’

29-01-2019 14:15 | Door: Rianne Lachmeijer, Duurzaam bedrijfsleven

In 2016 was de digitale, circulaire munt United een feit. Bedrijven betalen van alles met de valuta: van duurzame koffie tot groene leaseauto’s. Zij kunnen de munt echter alleen uitgeven binnen het eigen bedrijvennetwerk United Economy, een coöperatie van Nederlandse bedrijven met duurzaamheid in het vaandel, waarvoor de deelnemende bedrijven een jaarlijkse contributie betalen.

Het lijkt een onlogische keuze: betalen voor een ruilmiddel dat extra handelingen vraagt, alleen bij bepaalde bedrijven kan worden uitgegeven en op het eerste oog niet onderdoet voor de euro. “In het begin dachten we wel: wat omslachtig”, herinnert Niels Braamse, voormalig manager bij Kyotolease, zich. Kyotolease levert groene leaseauto’s en werd door Triodos op United gewezen. Het leek de bank interessant om de leaseauto’s in Uniteds af te rekenen. Inmiddels gebruikt het autoleasebedrijf Uniteds ook al meer dan anderhalf jaar.

Meer lezen