Circulaire munt

United Economy heeft als doel duurzame bedrijven sterker te maken en daarmee de transitie naar een eerlijke en sociale economie te versnellen. Hiervoor gebruiken we een eigen betaalomgeving met een circulaire munt. Een circulaire munt is een manier om gericht te kunnen sturen waar geld wordt uitgegeven. Hierdoor blijft het geld rondgaan in een duurzame kringloop en komt het niet, zoals met gewone euro’s, snel terecht in vervuilende producten en diensten. Onze circulaire euro’s noemen we Uniteds.

United Economy-deelnemers hebben de optie om mee te doen met de circulaire munt. Daartoe open je als bedrijf een rekening in onze onderlinge betaalomgeving. Hiermee vergroot je je duurzame impact en word je vindbaar voor andere deelnemers.

De United: een zuiver ruilmiddel,
zonder rente en speculatie

Circulair geld maakt onderling zaken doen aantrekkelijk. Als United Economy-deelnemer kun je, indien gewenst, een circulair geld-rekening aanhouden in onze onderlinge betaalomgeving. Daar vind je de andere deelnemers en zij vinden jou. Ook is er een marktplaats voor het aanbieden van producten en diensten.

En circulair geld betekent méér. Het is geld waar we als deelnemers zelf samen over gaan en biedt dus tegenwicht aan de macht van de financiële sector. Speculeren is met Uniteds niet mogelijk. Ook verstrekken we coöperatieve kredieten in circulair geld, waarop geen rente van toepassing is.

“Met circulair geld gaat onze invloed veel verder dan één transactie. Samen kunnen wij zorgen dat onze koopkracht blijft circuleren in de schone, eerlijke economie.”

Wouter van Dijk, directeur Makelaar voor een uur

De United in de praktijk

Om zaken te doen met circulair geld heb je een rekening nodig in de United Economy-betaalomgeving. Het UE-team opent die voor je. Uiteraard ontvang je handige uitleg over het gebruik. 

De circulair geld-rekening werkt net als een gewone bankrekening. Ook is er een betaalapp. Betalen met Uniteds kan bij alle bedrijven die ook een circulair geld-rekening hebben. Circulaire euro’s kan je op drie manieren verkrijgen:

1. Een andere deelnemer koopt in bij jouw bedrijf en betaalt in circulaire euro’s;

2. Uniteds kun je aankopen via de app;

3. Wellicht komt je bedrijf in aanmerking voor een beginsaldo (= doorlopend krediet).

Uniteds zijn circulaire euro’s. Ze lopen gewoon mee in je boekhouding en belastingaangifte. 

Foto van Jos Sluijsmans, Fietsdiensten.nl

Circulair Geld Nederland

United Economy werkt samen met Circulair Geld Nederland (CGN). CGN stelt de betaalomgeving beschikbaar en draagt zorg voor een betrouwbare werking.

CGN is net als United Economy een coöperatie zonder winstoogmerk. CGN verbindt in Nederland de initiatieven voor circulair geld, waaronder United Economy. 

De ANBI-Stichting Social Trade Organization (STRO) is de grondlegger van CGN en is tevens belangrijk als leverancier van kennis en service. 

De samenwerking binnen CGN legt de verbinding met in totaal ruim 500 bedrijven en 2.000 consumenten (medio 2021). Dat gaat om alle deelnemers van: 

. Utrechtse Euro

. Zeister Knoop

. VIX in Alkmaar

. Arnhems Hert

. Eurijn in Wageningen. 

Met alle aangesloten deelnemers kun je moeiteloos onderling zaken doen in circulaire euro’s.