Circulair Geld Nederland
United Economy is niet het enige circulair geld-initiatief. Lokale en landelijke netwerken zijn met elkaar verbonden via Circulair Geld Nederland (ofwel: Circuit Nederland). 

Circulair Geld Nederland zorgt onder andere voor het digitaal betaalsysteem tussen ondernemers, consumenten en overheden. Netwerken die meedoen aan circulair geld willen dat geld langer blijft rondgaan en dus niet te snel wegstroomt, aangezien dat nadelig is voor de onderlinge, lokale en duurzame economie .
Circulair geld helpt bedrijven omdat het de koopkracht voor een bepaalde termijn binnen het netwerk of binnen de regio houdt. Hetzelfde geld wordt vaker gebruikt en verzorgt dus meer en vaker inkomsten. Dat is ook goed voor de werkgelegenheid. Voor deelnemende bedrijven is de gunfactor belangrijk: het elkaar helpen met onderlinge handel. Ook is de extra kredietmogelijkheid een interessante optie en alle bedrijven samen ook gebaat zijn bij een positieve puls voor de (lokale en duurzame) economie.

Buitenland
Ook in het buitenland zijn er ander-geld-initiatieven. Succesvolle voorbeelden daarvan zijn de Sardex op Sardinië en de WIR in Zwitserland.
De Zwitserse WIR Wirtschafsring, een al lang bestaand en enigszins vergelijkbaar netwerk in Zwitserland, biedt vooral in tijden van nood het Zwitsers midden- en kleinbedrijf extra veerkracht.
James Stodder van het Rensselaer Polytechnic Institute te Hartford, VS, deed onderzoek naar de effecten (mogelijkheden) van de WIR.
Analyse suggereert dat de beschikbaarheid van WIR’s het tekort aan gewone valuta goedmaakt. In tegenstelling tot het gewone geld is WIR-tegoed contra-cyclisch gecorreleerd aan het BNP. Dat houdt in dat als het met de economie slechter gaat, er juist een opleving te zien is in het gebruik van WIR’s. Dit wordt bevestigd door empirische waarnemingen. “Handelsnetwerken als de WIR spelen een stabiliserende rol waar monetair beleid rekening mee zou moeten houden.”
Het hele artikel over de WIR kan je lezen via deze link (pdf-document).

Sardex
Sardex op Sardinië heeft zich sinds haar ontstaan in 2009 ontwikkeld tot een robuust en betrouwbaar commercieel kredietnetwerk dat naar de toekomst kijkt.
In 2019 zijn er ruim 65 miljoen eenheden (circulair geld) verhandeld en hebben zich 23.000 nieuwe deelnemers bij het project aangesloten “We zijn tevreden met de bereikte resultaten”, zegt Giuseppe Littera, een van de oprichters van Sardex. “Dit is een belangrijke mijlpaal die ons stimuleert om met nog grotere overtuiging door te gaan op deze weg.”
Voor de komende tijd is het doel het netwerk nog verder te laten groeien en de overheid er nauwer bij te betrekken. “Het is een geweldig middel om het netwerk verder te ontwikkelen, sociale cohesie te creëren en lokale en/of duurzame bedrijven en winkels te ondersteunen”, aldus Littera.’ Bedrijven uit verschillende sectoren doen aan het netwerk mee. Met meer dan 40% is de dienstensector het best vertegenwoordigd. “De effecten op lokale bestedingen zijn positief”, aldus Littera.

Meedoen
Helaas is het circulaire geld in Nederland nog lang niet zo ingeburgerd als de WIR in Zwitserland is, maar deze gegevens uit Zwitserland en ook gegevens van Sardinië laten zien hoe een opschaling van circulair geld in Nederland een bijdrage kan leveren aan een gezondere economie. Laat je verder informeren en doe mee! Juist nu!
Bedrijven en consumenten, geef richting aan uw geld, geef het duurzaam uit, geef het lokaal uit en laat het circuleren!