frank-van-dijkFrank van Dijk: “Circulair geld geeft binding met bestaande en nieuwe klanten”

Frank van Dijk is directeur-eigenaar van Schoonmaakbedrijf Drost en zonen. Het is interessant te horen waarom hij meedoet met de Uniteds. Frank: ”Ik ben lid geworden omdat ik vind dat het hoog tijd is voor een alternatief voor het huidige geldsysteem. Het is inmiddels wel duidelijk dat dát systeem niet goed meer werkt. Als er dan een initiatief is dat vanuit zuivere motieven werkt aan een alternatief, dan doe ik daar graag aan mee. Bovendien merk ik, nu ik er eenmaal aan mee doe, dat het allemaal heel goed doordacht is en ook op praktijkervaringen gebaseerd.”

 

‘Barteren’ met een aantal extra’s

Zaken doen met Uniteds kun je vergelijken met ‘barteren’. Maar wel met een paar extra mogelijkheden. Een barterdeal sluit je vaak tussen twee ondernemingen. Je gaat ruilen in plaats van kopen. In de United Economy, waar de transacties bijgehouden worden op een digitale betaalomgeving, maken we het mogelijk dat dergelijke barterdeals veelvuldiger en binnen een groter netwerk plaatsvinden. Met als grote voordeel dat we zaken doen met geld dat niet door banken gecreëerd is, maar door de bedrijven zelf. Uniteds komen in omloop door elkaar renteloze onderlinge kredieten te verlenen. Daardoor houden we de dominante invloed van speculatie en groeidwang buiten de deur.

United Economy is een open en landelijk netwerk van bedrijven en organisaties die willen meebouwen aan een waardengedreven economie en samenleving. Door zaken te doen met Uniteds bekrachtigen deze bedrijven hun onderlinge band.

Binding met bestaande en nieuwe klanten

Het wederkerige karakter van het netwerk werd Frank van Dijk al gelijk duidelijk. “Ik had ons bedrijf nog maar net aangemeld als lid, toen ik er al een nieuwe klant aan overhield. Deze klant had net een nieuw pand betrokken en was op zoek naar een partner voor de schoonmaak. Uiteraard moet kwaliteit altijd doorslaggevend zijn, maar het is leuk dat het oog op ons bedrijf viel omdat we meedoen met de Uniteds. Het heeft meerwaarde om het geld dat je uitgeeft binnen de kring van ondernemers te houden.”

Steeds meer ondernemers sluiten zich aan bij United Economy. Zij maken de keuze hun onderlinge zaken zo veel mogelijk in Uniteds af te handelen. De United is een eigen onderling betaalmiddel van de bedrijven zelf. Het is circulair geld dat er toe dient bedrijven en de samenleving optimaal te faciliteren.

Geschreven door: Frank van Dijk (directeur Drost en zonen) en Heidi Leenaarts (initiatiefnemer United Economy).

 

Driekant, een groene ondernemer met Uniteds
Event 'Zo kan het ook' 2017