timmo_peeze0596Timmo Terpstra: “Samen een grote duurzame markt creëren”

Wat is voor Timmo Terpstra, directeur van Koffiebranderij Peeze, de motivatie om mee te doen aan United Economy? Waarom wil hij zo veel mogelijk van zijn in- en verkopen afhandelen in het onderlinge betaalmiddel Uniteds?

 

Circulair geld nodig voor een circulaire economie

Timmo’s belangrijkste reden om mee te doen met de Uniteds is omdat hij ziet dat we met het huidige geldsysteem nooit een echt duurzame koers zullen vinden. “Je ziet overal om je heen dat de economie kraakt en gevangen zit in zijn eigen systeem, met als gevolg een constante druk op groei, rendement en geld. En dat terwijl heel veel ondernemers omzet en groei helemaal niet het allerbelangrijkste vinden. Voor hen gaat ondernemerschap over het leveren van mooie producten en diensten, over plezier en trots, over het onderhouden van goede relaties en iets willen betekenen. Maar een dergelijke ondernemershouding staat vaak op gespannen voet met ‘het systeem’. We hebben dus anders werkende systemen nodig die ondernemers ondersteunen om ‘het goede’ te doen.

Ons bedrijf Peeze is al heel lang actief met duurzaamheid. Eerst was dat vooral gericht op milieu en technologie en de fairtrade en biologische certificering. Ook zetten we steeds meer stappen ten aanzien van de P van People. Om innovatief te blijven moet je je steeds blijven oriënteren op nieuwe ontwikkelingen. We kijken nu heel goed naar de mogelijkheden die de circulaire economie te bieden heeft. Circulair geld is daar wat ons betreft een logische aanvulling op.”

 

Van geld weer een zuiver ruilmiddel maken

Uniteds zijn, in tegenstelling tot euro’s, circulair geld. De euro wordt namelijk veel meer als speculatiemiddel gebruikt dan als ruilmiddel. Inmiddels zit zelfs meer dan 95% van de mondiale geldhoeveelheid in de speculatieve markten. Minder dan 5% gaat om in de reële economie. Dat wil zeggen: waar mensen en bedrijven echte waarde creëren voor elkaar. Die zeer scheefgegroeide verhouding creëert disbalans voor bedrijven en de samenleving. Het leidt ertoe dat er te weinig geld is op plekken waar het hard nodig is en te veel waar er al een overschot aan is.

Circulair geld werkt anders. Het maakt van geld weer een zuiver ruilmiddel. Dat doe je door geld direct te relateren aan zaken van echte waarde: goederen en diensten. En door geld niet te verstrekken in de vorm van rentedragende leningen (zoals dat met de euro gebeurt) maar als rentevrije onderlinge kredieten.

 

Samen een grote duurzame markt creëren

Timmo haalt veel plezier uit het samen werken aan duurzame oplossingen: “Het perspectief waar we met de koplopers, zoals onder andere Diabolo ICT, Creaforti, De Kempenaer, Bakkerij Tom van Otterloo en Triodos Bank naar toe werken, is om United Economy tot een grote duurzame markt te maken. Hoe gaaf zou het zijn als alle bedrijven die zich voor duurzaamheid willen inzetten, toetreden tot een eigen sub-economie? Een economie aanvullend op de euro-economie - inclusief consumenten en overheden - waarin we zelf ons eigen geldsysteem hebben en onze eigen duurzame spelregels bepalen. Stel je eens voor hoeveel we dan voor elkaar kunnen krijgen…”

 

Geschreven door: Timmo Terpstra (directeur Koffiebranderij Peeze) en Heidi Leenaarts (initiatiefnemer United Economy)

Op 28 november 2016 vindt op Landgoed Groot Warnsborn een symposium over United Economy plaats. Meer info op www.unitedeconomy.nl. Aanmelden via info@unitedeconomy.nl.

 

United Economy in het kort: circulair geld
Driekant, een groene ondernemer met Uniteds